Abdul Bari dengan wan tersayang

Abdul Bari dengan wan tersayang

Tiap-tiap hari wan mandikan Abdul Bari. Abdul Bari suka sangat dapat mandi dengan wan. Tangan wan yang lembut tu sentiasa pegang badan Abdul Bari dengan sangat berhati-hati. Wan nyanyi lagu macam-macam. Wan selalu buat Abdul Bari senyum dalam sinki bilik mandi ni. Tapi hari ni wan dah tak mandikan Abdul Bari. Dah tak dengar pun suara wan yang selalu buat Abdul Bari gembira. Sunyi dah rumah ni. Kelmarin, kalau Abdul Bari menangis cepat-cepat wan angkat Abdul Bari, peluk Abdul Bari erat-erat sambil nyanyi selawat atau wan baca ayat Al-Quran. Wah, selesanya Abdul Bari rasa sampai boleh terlelap dengan lenanya. Lepas tu mesti wan akan bagi Abdul Bari minum air zam-zam dalam botol. Seronok Abdul Bari rasa. Tapi sekarang dah tak ada lagi macam tu. Ahh, sedih betul rasa bila wan dah balik kampung kita, Abdul bari rindu dengan wan.

Pernah sekali tu, Abdul Bari ikut wan solat Maghrib dan Isya’ dalam Masjid Nabi, ada sorang abang Arab ni, mungkin sebaya kak Insyirah Madinah ni (3 y/o +) dia nak lari-lari depan orang solat. Abang Arab ni macam geram je tengok Abdul Bari baring atas tilam yang baba beli ni. Sekali sikit lagi abang tu nak pijak Abdul Bari. Tapi, alhamdulillah, wan halang abang arab tu dari pijak Abdul Bari. Terharu Abdul Bari tengok wan sungguh-sungguh jaga Abdul Bari. Terima kasih wan. Abdul Bari takkan lupa penat-lelah wan jaga Abdul Bari. Harap bila Abdul Bari dah besar nanti Abdul Bari jadi cucu soleh dan dapat balas jasa wan.

Abdul Bari with Atok

Abdul Bari with Atok

Abdul Bari pun teringat sangat dengan atok. Atok selalu panggil Abdul Bari macam ni, “Smart boy, good boy”. Tapi hari ni, dah tak dengar lagi suara atok panggil Abdul Bari macam tu. Ada satu hari tu, Abdul Bari menguap, terus atok berlari dari jauh nak tolong tutupkan mulut Abdul Bari yang ternganga tu. Atok suka berbual dengan Abdul Bari. Atok kata dia doa supaya Abdul Bari dapat jadi bijak macam datuk kepada atok. Kita panggil piut rasanya. Piut Abdul Bari ni sangat pandai. Atok cerita piut ni adalah datuk sebelah emak atok (wah..ada pening tak ayat neh?hehe)., masa zaman dulu, piut Abdul Bari menguasai 7 bahasa. Wah, harap-harap Abdul Bari pun boleh menguasai banyak bahasa macam tu dan jadi lebih pandai lagi. Namun piut Abdul Bari tu hilang sewaktu Jepun menyerang Tanah Melayu, kubur piut Abdul Bari pun tak diketahui sampai sekarang. Sedih dengar cerita piut Abdul Bari ni. Hari tu atok ada selsema sikit, atok sangat hati-hati takut Abdul Bari berjangkit. Atok siap dengan sapu tangan tutup muka dan lari jauh-jauh kalau atok bersin. Don’t worry atok, Abdul Bari ok. Atok kene hati-hati takut lutut atok sakit pula. Wah, rindunya dengan atok.

dari kiri; wan, atok, Abdul Bari, baba, mama (blkg camera) masa birthday atok yang ke-77, 1 Julai hari tu.

dari kiri; wan, atok, Abdul Bari, baba, mama (blkg camera) masa birthday atok yang ke-77, 7 Julai hari tu.

Memang hari ni rumah Abdul Bari sunyi je tanpa wan dan atok. Tak apa, baba kata kita akan cuba balik kampung (tapi kat bandar pula, konfius Abdul Bari) secepat mungkin. Tunggu urusan semua selesai je terus baba nak kami sekeluarga siap-siap balik. Tak sabar nak balik kampung Keramat dan Seremban. Abdul Bari sangat rindu dengan nenek dan atuk Seremban juga.

p/s: Untuk wan su ikin, baba kata terima kasih banyak, kami balik mid ogos nanti inshaAllah. Untuk tok tam, terima kasih banyak ziarah blog mama Abdul Bari ni, nanti Abdul Bari balik Malaysia kita jumpa inshaAllah.

SURAH AL-BAQARAH(2) AYAT 128

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيم

Our Lord! And make us submissive unto You and of our offspring a nation submissive unto You, and show us our Manasik, and accept our repentance. Truly, You are the One Who accepts repentance, the Most Merciful.

Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: Orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu dan jadikanlah daripada keturunan kami: Umat Islam (yang berserah diri) kepadamu dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.

Ummu Abdul Bari (on behalf of Abdul Bari)

22 Rejab 1430@  15 Julai 2009

Madinah Al-Munawwarah