Terima kasih kepada http://kpmn.wordpress.com/about/ dengan maklumat. (Contoh di Norwich)

Saya copy paste takut lupa. Semakin pelupa kebelakangan ini. Semoga Allah kuatkan sel neuron saya. Visa urusan terpenting selepas saya dapat surat hadiah latihan.

Visa

Warganegara Malaysia yang akan berada di United Kingdom bagi tempoh yang melebihi 6 bulan perlu memperoleh visa bagi dirinya dan keluarga.

Selain passport, antara dokumen-dokumen sokongan yang diperlukan semasa mengemukakan permohonan ialah:

•Surat tawaran universiti
•Surat ‘financial affidavit’ oleh penaja
•Perjanjian sewa rumah di Norwich atau surat tawaran penginapan oleh universiti
•Sijil nikah (bagi yang berkenaan)
•Sijil pendaftaran kelahiran (bagi yang berkenaan)

Semua pertanyaan dan permohonan visa boleh dibuat di UK Visa Application Centre yang beralamat seperti berikut:

Suite 19-05
19th Floor
Wisma MCA
163 Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel: (03) 2164 9323 or 2168 8603

Kos visa ialah RM 578 seorang dan kos perkidmatan ialah RM 50 seorang. Maklumat lanjut boleh diperoleh dari laman web berikut: www.britishhighcomission.gov.uk 

Masa makin suntuk. Urusan makin berlambak. Semoga Allah mudahkan perjalanan kami. Jika Allah bagi peluang untuk saya mampu menulis, saya akan aktif kembali di blog tahun depan.

Saya tak dapat buka webpage british high commission.

Webpage ini boleh membantu http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/

Ada terbaca satu blog ini, untuk permohonan VISA (http://perjalananku.com/?p=112). Terima kasih empunya blog Perjalananku

Salam

Pasal nak g UK ni.. byk benda yg aku belajar and kene buat sendiri. hari ini aku nak share procedure untuk membuat student visa.. ini pengalaman aku sendiri tau.hanya untuk share jer ni. untuk procedure yg sebenarnya.. anda boleh dapatkan di http://www.vfs-uk-my.com/
Mula2 anda perlu buat permohonan online
1. Log on http://www.vfs-uk-my.com/

2. Kalau nak mohon student visa, hanya permohonan secara online diterima

3. Untuk memohon secara online, sile layari http://www.visa4uk.fco.gov.uk/

4. apa yang perlu anda untuk melengkapkan permohonan online ini adalah

  • Passport (mesti valid sekurang2 nya 6 bulan)
  • sijil akademik
  • surat pengesahan jawatan ( sekiranya bekerja )
  • pay slip ( sekiranya berkerja )
  • surat tawaran universiti
  • details yuran,sara hidup di UK
  • alamat di UK ( bubuh jer hall kat u korang tu, atau korang boleh mintak member korang yg dok kat UK tu buat surat yang mengatakan kesanggupan untuk menumpang kan anda.)
  • kalau ada sponsor ( financial affidavit )
  • kalau belanja sendiri atau FAMA ( bukti duit, penyata akaun)
  • jangan luper.. bank draf untuk process fee.
  • itu jer kot.. coz aper yg aku list kan diatas adalah berdasarkan pengalaman aku.. (tp dah 2 minggu ni.. visa tak siap2 lagi.. hampeh tul.. hope semua berjalan dengan lancar)

5. apabila selesai online print online form ni

6. download checklist students dan student survey form. Borang2 ini bolehla didownload dihttp://www.vfs-uk-my.com/download_app.aspx

7. Anda boleh buat appoitment (tak payah tunggu lama2) atau walkin jer, no prob. Appointment boleh dilakukan di sini.

8. selesai semua, bank draf dah buat.. thenpergi lah kat wisma MCA untuk process.

pasal pembayaran process fee tu.. aku nasihatkan jgn la korang guna bank deposit dekat “alien” bank tu.. coz kalau dia tersilap masuk akaun, anda terpaksa keluarkan duit sendiri (coz duit yg telah di bankin kan tadi tidak diterima) untuk membuat bank draf..

aku cerita tu coz aku dah terkena.. aku ikut step by step yg terdapat dekat web site VFS tu.. sekali biler nak submit application dia kata sy silap masukkan ke akaun US VFS and bukan nya UK VFS. suker2 jer salah kan org.. sepatutnya dia kene salah kan sendiri.. nak tau saper yg salah kan aku tu… ko tengok dekat picture specification tu ( dekat VFS website). lelaki tu.. belagak nak mampus..

berlari la aku kat MAYBANK ampang park. buat bank draf.. lepas tu aku terus g tingkat 19 and guy kat kaunter tu.. very nice.. dia cakap.. bank yg salah.. silap no acc. and dia berjanji dalam 3 hari bekerja.. duit sy akan di masukkan balik ke dalam akaun saya.. alhamdullilah memang 3 hari tepat.. duit tu ada dekat acc sy..

sekarang, selepas 2 minggu submit application, visa still tak tau dapat ker tidak.. and flight aku esok (20/9) telah aku tunda ke 23/9. harap semua akan settle isnin ni..insyallah.. mari lah kita berdoa..

p/s= permohonan VISA agak complicated

Ummu Abdan
Serdang.