Saya suka memasak. Memasak adalah satu terapi yang menenangkan, kecuali bila tiba bab mengemas hehehe. Masakan Bosnia kali ini ialah berkonsepkan makanan tradisi seperti strudel yang menggunakan sejenis labu muda. Nama makanan ini ialah ‘tikvenica’.

image

Hari ini saya belajar sekali lagi dengan auntie Maliha, ibu Merisa, asal Bosnia dan punya darah keturunan Turki. Auntie Maliha suka menghidangkan kami makanan yang segar dari bahan alami, sayuran (bayam masak susu, timun Jepun, tomato), buah-buahan (strawberry, cherry, tembikai, honeydew), susu segar yang diperah, keju segar, yogurt, madu, jus lemon segar dan kekacang.

image

Jika beliau memasak, beliau akan memasak secara sihat, rebus ayam untuk sup, rebus daging kambing dalam pressure cooker, potong sayur segar untuk hidangan. Tidak hairan suaminya masih sihat di usia 76 tahun.

image

Hidangan yang saya belajar hari ini menggunakan labu muda dan ia digulung dalam kertas filo, dibakar di dalam oven. Buah tersebut dipotong dadu dan dicampur dengan sedikit gula dan garam. Setiap lapisan filo disapu minyak atau mentega cair.

Ia menyegarkan..

Pengembara di rantau Balkan
Ummu Abdain
Sarajevo
May 2016