My Simple Profile

Bismillahirrahmanirrahim..

Name : Ummu Abdain Location : Scotland, United Kingdom.

She is an ordinary lady who travelled far away from her hometown to be the best companion to dearest husband from 2008-2009 in Madinah Al-Munawwarah.

Currently she is still the same person but juggling with 2 kids, family, study, business, NGOs etc in Glasgow, Scotland, United Kingdom.

She is very determined to complete her PhD in Endocrinology and Cardiovascular in less than 4 years.

The wife to her ‘permata hati’ Abu Abdain and a mother to both of her sweet little heroes, Abdul Bari and Abdul ‘Alim.

Seeking the redha from Allah is her main aim.

69 thoughts on “My Simple Profile”

  1. Fawzul Yusoff said:

    Seronoknya baca blog akak…
    teruskan menulis supaya nnt dah pulang malaysia ianya akan jadi tanda kenangan.beside, mudah nak tahu perkembangan semasa akak n abang berdua di sana. can’t wait for your next post!

    SALAM!

  2. Mohd Shafiq Mohd Kassim said:

    Assalamualaikum… ape khabar? saya baru je blk dari Malaysia, baru je sudah selesainye Walimah saya & bln madunye… hehe… just to wish, Ramadhan Mubarak… If jadi saya & 2 org kawan sekeje akan ke Makkah & Madinah raya nnti… klu ade rezeki kami boleh la singgah di rumah nti kt sana… ok la… setakat ni je dulu… ma’assalamah…. wslm…

  3. Waalaikumussalamwarahmatullah, barakalahu lak, wabaraka alaik, wa jama’a bainakuma fil khair, kesian pisah ngn zaujah, jd cam kami hr tu…sedih tuuu…sampai madinah call kami..

  4. Mohd Shafiq Mohd Kassim said:

    Slm… InsyAllah, xde aral melintang saya & seorg kawan akan ziarah ke Madinah raya nnti, tapi xtau raya ke berapa… hmm… saya xtau mana saya save no h/p suami nti… so if possible, boleh saya minta sekali lagi… mane la tau kami sesat2 kt Madinah, ade gak org kenal… ape pun ni no saya 0553430417… ok, thanks…

  5. normi yusof said:

    assalamua’laikum ukhti…..
    first saya jumpa weblog ukhti ni bila buka blog x-Darul Quran. cuma mcm kenal je suami ukhti. tak pelah, a’la kulli hal cuma nak tanya….ikut suami study ke?

    • nurizah207 said:

      Waalaikumussalamwarahmatullah normi,

      Kef hal? Kita tak penah kenal sebelum ni ye, blog ni menyambung silaturrahim kita. Terima kasih sudi jenguk blog ni, tapi camne pula leh jumpa kat x-darul quran ye? hehehe..tak penah pon sampai sana, ye saya ikut suami stduy kat sini..

  6. normi yusof said:

    tah le…..saya ni x-DQ, so bila buka yahoogroups kami x-DQ ni ada blog adik2….link punya link dpt le blog ukhti. takde….gambar your husband tu cam sorang junior saya d DQ dulu.tu yg tanya tu. tanya je,kalau2 dia xDQ,may be dia kenal husband saya. emmm…salam ukhuwah.moga ukhuwah niboleh dipanjangkan dgn pertemuan nanti.

    • nurizah207 said:

      saya panggil kak normi boleh? mungkin kak normi sama batch dengan ust asri, ust walid, ust kaab, ust khalid (abu akmal)…salam ukhuwwah..

  7. salam kak izah
    sy seronok sgt baca blog akk
    sy kagum sgt n cemburu kt akk
    huhuhu
    semoga akk bahagia dunia akhirat

    • nurizah207 said:

      salam wani, terima kasih sudi datang blog tak seberapa ni, terima kasih dengan doa tu…semoga wani bahagia dunia akhirat juga..

  8. normi yusof said:

    wah!!! betul la….kakmie ni batch akh kaab,walid n khalid.

  9. salam…akak bestnye dpt tinggal disana.
    akak kenal ust asri??pernah ke annida’ ke??
    salam kenal…

    • nurizah207 said:

      Salam ct, alhamdulillah, dpt tinggal sini, kuasa Allah semua tu, kenal ust asri, tak pernah pergi annida tapi bnyk dgr program dia, tak sempat ikut..salam taaruf

  10. byk persatuan spt annida cthnya al-khadeem.mesti akak pernah dengar
    ust abdullah yasin(madinah),ust husin yee, ust rasul(uni ummul qura)??
    akak pernah dgr nama syeikh kadir mandili

  11. nurizah207 said:

    ya pernah ct, ustaz asri yang akak kenal tu ustaz asri ishak, tak sure samada sama ke dgn yang dimaksudkan ct..

  12. saya kenal ustaz asri ex-mufti perlis, dh lama syeikh kadir mandili tak dtg
    malaysia.setahu saya nk ke raudhah ada masanya kalau untuk jemaah wanita??waktu pg lapang sedikit.

    • nurizah207 said:

      MashaAllah hebat2 nama2 tu, memang ada waktu untuk ke raudhah bagi muslimat, pagi (7-9 am), tengahari (2-2.30 pm) dan malam (9-10pm), tapi bergantung juga pada pihak pentadbir masjid, mereka akan ubah jadual bila2 masa. Masa waktu visa ziarah tempohari, sangat lengang, tapi sekarang tak kira pagi petang malam memang penuh..

  13. assalamualaikum..
    ya, saya setuju dengan wani..jelesnya kehidupan kak izah yg happening jew~ jeles2…hehe..apepun..slamat maju jaya dunia akhirat..kak izah da bersalin blom? baru ikut blog ni..heheh..terjumpa mase cari maklumat pasal umi dan abi untuk kerja kursus..

    • nurizah207 said:

      Waalaikumussalamwarahmatullah sirrul asma, jazakillahu khair dik, akak due inshaAllah 1 jun, adik ni siapa ye? Akak kenal ke umi dan abi tu?

  14. normi yusof said:

    lama tak jengah blog ukhti. emmm….ustaz asri. dia ambik apa kat sana yek? BA ke MA? kakmie, add link blog ukhti ya dlm blog kakmie. jemput ziarah keranakitahambanya.blogspot.com

    • nurizah207 said:

      Salam kak mie, ustaz asri ishak amik BA Hadith, terima kasih banyak2 sudi link kan blog ni..jazakallahu khair..

  15. salam..ohh mase tu taip je ‘umi dan abi’..nak cari maklumat tentang parents..kerja pendidikan sivik. lepas cari punya cari, terjumpalah blog ni. hehehe…

  16. harnyhumaira said:

    assalamulaikum.

    Saya berminat untuk dapatkan buku kisah haiwan dalam Al-Quran dalam bahasa arab. dimana boleh saya dapatkan buku itu dan berapakan harga satu set

    rosman md said
    rimbunmadina@gmail.com

    • nurizah207 said:

      Waalaikumussalam Harnyhumaira, tahniah kerana berminat dengan bahasa teragung bahasa Arab, namun ma’radh kitab di jamiah Madinah dah tamat, tiada perkhidmatan penghantaran barang terus ke rumah di Malaysia dari Madinah kecuali musim haji, barakallahufik..

  17. imam sikamat said:

    akum…kona laei x kat imam yg nikahan korang ni?bilo nak balik?banyak dah untung jual nasik ayam lemon nampak eh…ramai posakit ngadu dah ni x cukup doktor kat htjs,hehe…zaujah ana nak bosalin pun susah nak cari dktor pompuan ni,ontahlaaa…dulu bosalin kat hospital dar dokek dongan baqi’,semua staf dio pompuan,bosalin pun murah time tu,utk student ada takhfid 50%,tapi doktor arab ni kasar sket…lani ana dah bosa pun,4 tahun dah…pakcik dah tak jadi imam dah,jadi makmum yo skang ni,skang kat jakim skali dgn rijal,zul adimun,izzul a’la…jadi tutor jap kat usim dgn alid n arip….kim salam bg yg kenali pkcik,ust lokman,ust husaini…samo flight dgn ana tu…latip sarawak sorang laei….rindu giler kat madinah…bye..

  18. Salam ziarah…

    Izah, Alhamdulillah.. akhirnya berjumpa kita di ruang maya ni…
    Akak sekarang berada di Penang bersama keluarga… anak baru seorang… Bulan 7 ni baru 2 tahun….

    Akak dah link blog awak ke blog akak… semoga kita dapat bertukar-tukar link…

    • nurizah207 said:

      Salam Dr Hazlin, lama sungguh tak dengar berita akak, semoga dipelihara Allah selalu, saya dah link kan blog akak dgn blog ni..hai..lama dah sy tak jumpa dentist ni..hihi..balik nnti buat treatment dengan akak teruslah..hihi

  19. Assalamualaikum. wr.wbt.

    Alhamdulillah akak tumpang seronok dengan nikmat yg Allah beri pd Izzah..dan selamat melahirkan, semoga mendapat anak soleh .

    Lama tak bersua…mudah-mudahan dipanjangkan umur dapat berjumpa lagi.

    Salam sayang,
    Kak Zah & Cikgu Wafa
    Saifuddin & Atiqah

    • nurizah207 said:

      Salam sayang pada Kak Zah yang sangat dirindui, semoga Kak Zah dan keluarga sentiasa dilimpahi rahmat Allah. Terima kasih dengan doa akak pada kami sekeluarga, inshaAllah saya balik nanti kita jumpa di Ipoh..barakallhu fik..

  20. salam. alhamdulilah, saya br shj balik dr tanah suci. tahniah di atas kelahiran baby.bagusnye….kecil2 lagi sudah ke masjid nabawi.sy nk tumpang tanye ada ke kelas yg menggunakan bhs Melayu di masjid nabawi @ masjidil haram???blh ke wanita mendengarnya??

    • nurizah207 said:

      Salam ct, terima kasih dengan ucapan tahniah, berkaitan kelas yang menggunakan bahasa Melayu di Masjid Nabi setakat ini belum ada lagi, di Masjidil Haram dahulu pernah ada, sekarang saya tidak pasti, hanya untuk muslimin sahaja.

  21. Tahniah di atas kelahiran insan baru di dalam keluarga…..

  22. salam ziarah..
    akak umur bape dah ek..?skrg dh balik m’sia..?
    akak blaja kat mna dlu?dah jd doktor..
    maaf byk tanya..sedikit teruja..:)

    baru terjumpa blog ni..alhamdulillah
    salam ukhwah

  23. nurizah207 said:

    Salam Abid_sakina, terima kasih dengan ziarah ke blog, mai lah taaruf thru YM, selalu akak online, my id nur_izah207

  24. Salam nurizah,

    Berjumpa blog nie selepas search cari resipi ayam masak lemon, :):):) boleh pulak macam tu kan… :):):)

    Blog ini sangat menarik bagi saya. baru baca sedikit especially bahagian pendidikan anak2, semoga terus mendapat kekuatan dan istiqamah menulis. blog saya agak bersawang sekarang. tengah mencari kekuatan.

    Salam perkenalan… semoga terus berukhwah…

    aziati

  25. Salam… terjumpa blog ni waktu mencari jubah madinah. Berminat untuk menjalinkan persahatan …itu pun kalau doktor sudi..almaklu, kita bukan doktor.

  26. waty ibrahim said:

    mencari2….blog pakaian muslimah….terjumpa pulak blog akak…tahniah….n nak jadi business partner….please accept my invitation….sukran2

  27. budokfelda said:

    salam perjuangan dari bumi syam. “Berjihadlah kamu dgn harta dan jiwa kamu”

  28. Salam kenal

  29. Assalamualaikum…

    Dr, boleh saya tau mcm mana nk dapatkn contact persatuan pelajar Islam Madinah.. link yg dr bg tu untuk pengguna brdaftar shj.. saya nk mengetahui dgn lanjut tntang belajar ke madinah.. saya xde sapa2 nk dapat info tntg prkara2 ni..

    harap dr dapat balas comment saya secepat mgkin…

  30. salam…sy bc berita trbaru mengenai usrah yg dihadiri pn.
    usrah yg dihadiri brmanhaj salaf ke???

  31. Salam…

    Saya nak minta kebenaran untuk siarkan tulisan Dr berkenaan dengan Kebaikan dan keburukan CD dan DD.boleh Dr email saya untuk bagi jawapan
    Sekian Terima Kasih

  32. lily azreena said:

    salam…

    izah…puas dah ly izah…dah tak tau mcm mana nak contact izah…hope izah dapat email kat ly bile izah baca msg ni…lily azreena member masa darjah dua di sekolah keb seri klana…harap sgt izah balas msg ni…

  33. lily azreena said:

    izah…puas dah ly cari izah…dah tak tau mcm mana nak contact izah…hope izah dapat email kat ly bile izah baca msg ni…lily azreena member masa darjah dua di sekolah keb seri klana…harap sgt izah balas msg ni…

  34. sharifah said:

    assalamulaikum.nak cari resepi puding roti..terjumpe pulak blog ni…seronok pula bace… orang negeri yer…

    • nurizah207 said:

      Waalaikumussalamwarahmatullah Sharifah,

      Terima kasih sudi berkunjung ke blog, saya asal Seremban, Negeri Sembilan. Salam taaruf..

  35. Assalamualaikum…

    Izah… Awak ke tue.?? Sahabat lama saya??

  36. Bersyukur la jumpe wak kat sini……. Alhamdulillah…….. Rasa seronok sangat ………… :p teringat kenangan manis kita masa sekolah dulu ek… awak ada facebook x?? facebook saya.. search Seri Aryanty Ariffine

  37. Kite kerja kat JB.. Alhamdulillah… dah berkahwin dan dikurniakan ada seorang anak lelaki yang sihat n bijak……😛 entah2 sebaya ngan baby Izah kot… Izah lak ape cite skang??

  38. Terima kasih… la.. nampaknye tarikh lahir anak kte berdua dekat-dekat la… Namanya Muhammad Luqman Aqil. Anak saya nak masuk sebelas bulan 8 Mei nanti.. dia lahir 8 Jun 2009.🙂

  39. salam kenal kak, jumpa blog akak dr blog linsharliana

  40. fida fenda said:

    salam…alhamdulillah..nme shbt sy tersenarai dlm kemasukan pljr bru universiti madinah…tahniah utk kmu akil ngn fathi…:)..smoge berjaye di
    dunia dan akhirat…amin..

  41. salam, saya sedang mencari rakyat malaysia yang berada di madinah.boleh saya tahu DR masih berada di madinah lagi atau sebaliknya?

    • nurizah207 said:

      Salam Nadieya,

      Saya kini di malaysia, adik saya akan berangkat ke madinah tidak lama lagi, apa yg boleh sy bantu?

  42. Nazfadatul M.Naim said:

    Assalam….Dr Izah…saya jumpe blog dr ms nk cari ttg lampinkain…suke bc blog dr…mcm ada tarikan untuk bersahabat dgn dr….sy rs byk manfaat yg bleh sy dpt nnt…klu tidak kberatan..izinkan sy pjgkan prknalan ini….

    Salam Ukhwah,
    Nazfadatul (naz)

  43. Salam perkenalan.. alhmdllh,seronok sgt bila bca post2 akak. byk info yg brguna bg ibu baru bljar mcm sya ni. tk byk2. kalau tdk keberatan, sya teringin untuk mengenali akak dgn lebh mendalam.. tercari2 teman yg boleh membimbing diri utk mendektkan diri dgn Allah.. salam ukhuwah dr sya..

  44. assalamualaikum…nak tanya, takut tersalah orang. ni nur izah yg dari SMKA SHAMS SPM batch 2000?

  45. Assalamualaikum, Izah, seronok membaca journal online awak. Ingat akak lg?? k.mem xUM. akak pun tgh smbung PhD, tapi kt USM kk kk k. thanks sedikit sebanyak menyuntik semangat nak siapkan PhD in < than 36 mo. Walaupun agak sukar bg akak yg kurang motivasi ni hu hu.

    nak tau izah buat research apa ye? bg email pun tak pa.

    • nurizah207 said:

      Salam Kak Mem,

      Apa khabar? Semoga urusan pengajian PhD akak dipermudahkan lagi cemerlang. Bukan sesuatu yang mudah ya untuk menghabiskan PhD dalam masa 36 bulan. Secara ringkas saya buat tentang sel adrenocortical, mengkaji hormones aldosterone, cortisol dan kaitan dengan microRNA.

  46. assalamualaikum..dah lama follow blog izzah nih..:) dulu satu bacth ngan suami izzah masa DQ..tp tktau la dia igt ke tak..sepnjng kat DQ bukan ambik tahu sgt pasal banin…seronok baca tulisan izah..inilah ubat kerinduan bagi kita sebagai perantau kan..berblog..:)

    • nurizah207 said:

      Salam Pn Siti Fatimah,

      Apa khabar? Terima kasih kerana mengikuti blog ringkas ini, bila ada peluang jemput ke UK.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s